Ο ιστότοπος και ταξιδιωτιικός οδηγός mykarya.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των τοποθεσιών και των δραστηριοτήτων στο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, την Καρυά.

Γειτονιές της Καρυάς 1

Γειτονιές της Καρυάς 1

Γειτονιές της Καρυάς 1

Φεγγαράκι

 

Γειτονιές της Καρυάς 1

 

Το ¨Φεγγαράκι¨ ήταν η μοναδική περιοχή στην Καρυά, που εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, χτισμένη δηλαδή πάνω σε λόφο, αλλά και των ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν, όπως δυνατοί άνεμοι, του προσέδωσαν το πλεονέκτημα να ¨φιλοξενήσει¨ τρεις από τους τέσσερις ανεμόμυλους της Καρυάς, οι οποίοι πιθανολογείται ότι χτίστηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. 

Οι συνθήκες ζωής των Καρσάνων του περασμένου αιώνα επέβαλαν την αναζήτηση τεχνικών μεθόδων που να διευκολύνουν την ούτως ή άλλως σκληρή καθημερινότητά τους. Η καλλιέργεια της γης εξασφάλιζε τον επιούσιο, ήταν πρωτεύουσα ανάγκη αλλά και υποχρέωση για κάθε οικογενειάρχη. Διάφορες άλλες αγροτικές δραστηριότητες είχαν ιδιαίτερη σημασία, όπως αυτή της άλεσης των σιτηρών. Οι ανεμόμυλοι της εποχής ήταν ένα από τα βασικότερα εργαλεία άλεσης σιτηρών και δημητριακών. 

Γειτονιές της Καρυάς 1

Ο πλέον καλοδιατηρημένος ανεμόμυλος είναι της οικογένειας Βλάχου-Μίχου. Είναι πράγματι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που κατόρθωσε να διατηρηθεί σχεδόν ακέραιο. Ο ανεμόμυλος του Μίχου χτίστηκε στο υψηλότερο σημείο του λόφου, έτσι ώστε να δέχονται τα πανιά της φτερωτής την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη του ανέμου. Η κίνηση στη συνέχεια μεταφέρονταν στον άξονα που συνδέονταν με το λιθάρι, το σημείο δηλαδή που τρίβονταν τα σιτηρά. 

Εκτός από ανεμόμυλους υπήρχε λιτρουβιό και μεταγενέστερα αλευρομηχανή.

Το ¨Φεγγαράκι¨ ήταν η κοιτίδα όπου αναπτύχθηκε, διδάχθηκε και διαδόθηκε το Καρσάνικο Κέντημα. Με δυο ζωτικής σημασίας στέκια, του Αργύρη Σταύρακα και αυτό της αμφιλεγόμενης Βασιλικής Πρόνοιας, τα οποία διέδωσαν την Καρσάνικη Βελονιά, αφενός ως μείζονος σημασίας πολιτισμικό και λαογραφικό στοιχείο και αφετέρου ως σημαντική πηγή εισοδήματος των οικογενειών παλαιοτέρων ετών.

Καρσάνικο κέντημα

Ο περίπατος στο “Φεγγαράκι” μοιάζει σαν το ξεφύλλισμα ενός παραμυθιού που οι σελίδες του είναι γεμάτες όμορφες εικόνες που σε ταξιδεύουν σε περασμένες εποχές. Κι όταν φτάσεις προς το τέλος ήδη άρχισες να νοσταλγείς την αρχή. Έτσι είναι και ο δρόμος της επιστροφής, σε κάνει να μη θες να φύγεις από κει. Καθώς ξεμακραίνεις κάτι σε κάνει να κοντοσταθείς και να κοιτάξεις πίσω. 

Είναι μια περίεργη αύρα που πνέει και σε μαγεύει. Μπορεί να μην έζησες τότε που όλα στο ¨Φεγγαράκι¨ ήταν διαφορετικά.

 

Γειτονιές της Καρυάς 1

Μπορεί να μην σου έρχονται στη μνήμη οι εικόνες της κεντήστρας στο απόσκιο. Μπορεί να μην είδες με τα μάτια σου τα γνέματα να γίνονται υφαντά. Σίγουρα όμως εκείνη η περίεργη αύρα σε συντάραξε, σε γέμισε εικόνες νοσταλγικές από τα παλιά, κι ας μην τις έζησες ποτέ.

 

Πηγή – Απόσπασμα: Αναστασία Στραγαλινού

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Σταύρακας – mykarya

 

Αφήστε μια απάντηση