Ο ιστότοπος και ταξιδιωτιικός οδηγός mykarya.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των τοποθεσιών και των δραστηριοτήτων στο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, την Καρυά.

Η πλατεία της Καρυάς

Η πλατεία της Καρυάς

Η πλατεία της Καρυάς

 

Η ξακουστή πλατεία της Καρυάς αποτελεί πράγματι μια ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες του νομού, μιας και κάθε χρόνο φιλοξενεί στα σκιερά αιωνόβια πλατάνια της πλήθος τουριστών που αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση διακοπών. Σχεδόν η συνολική έκταση της πλατείας καλύπτεται από την πυκνή φυλλωσιά των επτά πλατάνων, που βρίσκονται στις άκρες της και δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, έως τα μέσα της δεκαετίας του 50 την πλατεία δεν θύμιζε σε τίποτα η σημερινή της μορφή. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα χωράφι χωρισμένο με λιθιά σε δύο επίπεδα, ένα ψηλό και ένα χαμηλότερο ενώ στη μια της άκρη ήταν χτισμένα πεζούλια. Υπήρχε δε σκάλα στο σημείο απέναντι από το οίκημα Κτενά (Τσάφη), ώστε να έχουν πρόσβαση όσοι κινούνταν στο κάτω χωριό.

Η πλατεία της Καρυάς

Οι πρώτες παρεμβάσεις στην πλατεία έγιναν το 1950, όταν ο Γεώργιος Κατωπόδης – Κωσταρέλος, μετανάστης στην Αμερική, έστειλε χρήματα για την ανακατασκευή της, στη μνήμη των γονιών του Νικολάκη και Ευδοκίας.

Για το λόγο αυτό υπάρχει και σχετική μαρμάρινη επιγραφή μπροστά από τον πλάτανο που βρίσκεται απέναντι από το καφενείο του Γαρ. Έτσι από το 1950 και έπειτα η πλατεία αποκτά τσιμεντένιο δάπεδο, τα δύο επίπεδα πλέον ισοπεδώνονται και χτίζονται εξ΄αρχής νέα πεζούλια στις άκρες της.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 τοποθετούνται τετράγωνες πλάκες επί του δαπέδου της. Στο μέσα της δεκαετίας του 90 αποξηλώνονται οι πλάκες και στη θέση τους μπαίνουν νέες μαρμάρινες, ενώ γύρω από τους κορμούς των πλατάνων κατασκευάστηκαν πέτρινες λιθιές, στο πάνω μέρος των οποίων τοποθετήθηκαν ξύλινες σανίδες, ώστε να χρησιμοποιούνται ως καθίσματα για τους περαστικούς.

 

Και κάπως έτσι από κείνα τα χρόνια φτάσαμε στη σημερινή μορφή της πλατείας μας, με τον ανεκτίμητο ίσκιο τους για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, με τους πάντα ασπρισμένους κορμούς των πλατάνων, με τα τραπεζάκια για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και ντόπιων, με τις παρέες μας για το καφεδάκι ή το κρασί μας, με το τάβλι ή την τράπουλα για να περάσει η ώρα, με τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού, με το φλερτ μας για ρομαντικό ραντεβού, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τις αναμνήσεις τους, με τον ¨Απόλλωνα¨ να χορεύει, με όσα περάσαμε και άλλα τόσα που έρχονται! 

Η πλατεία της Καρυάς, Η πλατεία της Καρυάς, Η πλατεία της Καρυάς

 

 

2 Comments

  • Κατωποδης Αθανάσιος
    23 Ιουνίου, 2022

    Δεν νομίζω να υπάρχει και κάτι άλλο τόσο ωραίο και μαζί γεμάτο με δροσιά μέρος στην Λευκάδα όσο αυτή η πλατεία της Καρυάς.π

    Reply

Αφήστε μια απάντηση