Ο ιστότοπος και ταξιδιωτιικός οδηγός mykarya.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των τοποθεσιών και των δραστηριοτήτων στο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, την Καρυά.

Λαδόπιτα

Λαδόπιτα

Λαδόπιτα – Παραδοσιακό έδεσμα

Είναι πίτα κατ’ εξοχήν παραδοσιακή λευκαδίτικη. Δε γίνεται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Είναι η πίτα που κόβουν οι Λευκαδίτες την Πρωτοχρονιά και βάζουν και το φλουρί, για το καλό του χρόνου. Τώρα όμως τη φτιάχνουν, όπως και παλιότερα και σε άλλες γιορτές, όπως και όταν συμβαίνουν σπουδαία γεγονότα της καθημερινής ζωής ( γάμοι, βαπτίσια, γεννήσεις, επιτυχία του παιδιού στο πανεπιστήμιο κα.). Επίσης οι νοικοκυρές τη φτιάχνουν και την προσφέρουν ως δώρο σε επισκέψεις κοινωνικές ήσε ξένους που έρχονται σπίτι τους για φίλεμα.

Αν επισκεφθείτε το νησί μας, μπορείτε να αγοράσετε τη λευκαδίτικη πίτα από τα ζαχαροπλαστεία. Πωλείται σαν παραδοσιακό γλυκό.

Λαδόπιτα

 

Υλικά για τη λαδόπιτα

8 ποτήρια του νερού νερό

7 ποτήρια του νερού λάδι

4 ποτήρια του νερού ζάχαρη

σουσάμι

κανέλα

Αλεύρι από το φούρνο (περίπου 2 κιλά)

Εκτέλεση

Βάζουμε όλο το λάδι σε μια  κατσαρόλα στη φωτιά, να κάψει. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια, με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ξανθοκόκκινο χρώμα. Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το νερό με τη  ζάχαρη να βράζει κι έχουμε έτοιμο το σιρόπι ζεστό. Σιγά σιγά με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στην άλλη κατσαρόλα που έχουμε τη ζύμη της πίτας. Ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε σουσάμι και κανέλλα.

Η ζύμη μας πρέπει να είναι ομοιόμορφα μαλακή και ενιαία. Να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε μαλακή και να έχει λίγο σκούρο χρώμα, γιατί αυτό μας δείχνει ότι ψήθηκε το αλεύρι. Στρώνουμε το υλικό στο ταψί μας, αφού το πασπαλίσουμε με σουσάμι, και φροντίζουμε η απλωμένη ζύμη να μην είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ χοντρή. Στρώνουμε λαδόκολλα από πάνω και πατάμε να τη στρώσουμε για να είναι ευπαρουσίαστη. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Κόβουμε την πίτα μέχρι κάτω σε ρόμβους και σε κάθε ρόμβο βάζουμε από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο, αν θέλουμε.

Την ψήνουμε σε 200 βαθμούς Κελσίου περίπου μια ώρα. Με το μαχαίρι δοκιμάζουμε τη ζύμη αν κολλάει και όταν δεν κολλάει, είναι ψημένη και τη βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήστε μια απάντηση