Ο ιστότοπος και ταξιδιωτιικός οδηγός mykarya.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των τοποθεσιών και των δραστηριοτήτων στο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, την Καρυά.

Λαθύρια

Λαθύρια

Λαθύρια

Λαθύρια

Το Λαθύρι ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών και καλλιεργείται στον κάμπο της Καρυάς χωρίς την παραμικρή χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ευδοκιμεί εξαιτίας των κατάλληλων εδαφικών συστατικών και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής.

Είναι ένα όσπριο που μαγειρεύεται εύκολα και χαρακτηρίζεται από τις ευεργετικές του ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, για το λόγο αυτό κατά το παρελθόν αποτελούσε βασικό συστατικό τυποποιημένων παιδικών τροφών γνωστής εταιρείας.

Κάθε χρονιά φυλάσσεται ένα μέρος της παραγωγής, ώστε την επόμενη να χρησιμοποιηθεί ως σπόρος. Πρωτίστως γίνεται το όργωμα του χωραφιού και στη συνέχεια κατά τον μήνα Μάιο, η σπορά.

Τα Λαθύρια είναι έτοιμα περίπου μετά από 70 μέρες ή περί τα τέλη του Ιουλίου.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί λαθυριού παράγουν και Φάβα Λαθυριού, μια διαδικασία που έπεται της συγκομιδής. Τα Λαθύρια αφού πλυθούν μπαίνουν σε ειδική μηχανή που τα σπάει σε μικρά κομματάκια, στη συνέχεια κοσκινίζονται μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς η φλούδα τους.

Η Φάβα λαθυριού είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης φαγητό, που βασίζεται σε ένα τρόπον τινά βιολογικό προϊόν, όπως είναι το λαθύρι Καρυάς.

Συνταγή για Λαθύρια

Υλικά

600 γρ. λαθύρια από το λιβάδι της Καρυάς (εδώ)

¾ λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι

αλάτι

πιπέρι

λεμόνι

Μουσκεύουμε τα λαθίρια από το βράδυ.

Εκτέλεση

Το πρωί τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό να πάρουν βράσεις και τα σουρώνουμε.

Ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό στην κατσαρόλα με τα λαθίρια, το τριμμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, και τ’ αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί το ζουμί τότε ρίχνουμε το λάδι. Τα ανακατεύουμε με το ξύλινο κουτάλι να τσιγαριστούν για λίγο και προσθέτουμε χλιαρό νερό να βράσουν καλά και χυλώσουν.

Στο πιάτο ρίχνουμε λεμόνι.

 

 

Πηγή: Αναστασία Στραγαλινού

Φάβα Λαριού, βιολογικό προϊόν, λαθύρι

Αφήστε μια απάντηση