Ο ιστότοπος και ταξιδιωτιικός οδηγός mykarya.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των τοποθεσιών και των δραστηριοτήτων στο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, την Καρυά.

Section Title

Report Abuse

Απόλλων Καρυάς

Απόλλων Καρυάς

Απόλλων Καρυάς

Στην κεντρική ορεινή Λευκάδα βρίσκεται το κεφαλοχώρι της Καρυάς, όπου εδρεύει ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ».  Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 άρχισε να υλοποιείται η ιδέα της ίδρυσης ενός συλλόγου που θα συνέβαλε στην ουσιαστική διάσωση, τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την πνευματική, πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη των μελών του καθώς και των κατοίκων της Καρυάς.

Απόλλων Καρυάς

Ο Μ/Φ Όμιλος “Απόλλων” Καρυάς έχει συνδέσει την ύπαρξη και το όνομά του με την πολιτισμική εξέλιξη, την παράδοση και την κοινωνία της Καρυάς και της Ορεινής Λευκάδας. Μετρώντας ήδη πάνω από 60 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις και είναι από τα αρχαιότερα σωματεία της Λευκάδας.

Από το 1979 μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί ανελλιπώς σε ετήσια βάση την τριήμερης διάρκειας εκδήλωση της «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ», που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές  εκδηλώσεις  στο Νομό της Λευκάδας. Σήμερα η εκδήλωση πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε έτους και διαρκεί τρεις μέρες, ενώ συμμετέχει η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου της Καρυάς, μεγάλος αριθμός εθελοντών, κυρίως νέοι άνθρωποι που στηρίζουν έμπρακτα τον όμιλο όλα αυτά τα χρόνια. 

Τον Δεκέμβριο του 1963 ιδρύεται το χορευτικό τμήμα του ομίλου με εμπνευστή και δάσκαλο τον Νικόλαο Γ. Θάνο. Οι χοροί που αρχικά διδάσκονται είναι παραδοσιακοί χοροί της Λευκάδας, ενώ στη συνέχεια συμπεριλαμβάνονται στη διδασκαλία και χοροί από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα λειτουργούν τρία τμήματα (παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων) εκμάθησης και παρουσίασης πανελλήνιων αλλά και τοπικών παραδοσιακών χορών και εθίμων και πραγματοποιεί εμφανίσεις σε Φεστιβάλ χορού στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού.

Το χορευτικό τμήμα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Φεστιβάλ χορού όπως: 1965 Αμφιλοχία, Δ.Ε.Θ., Φιλαδέλφεια, 1966 Λιβαδειά, Θεσσαλονίκη,1970 Καρδίτσα, 1976 Αγρίνιο, 1977 Ξάνθη, Πάτρα, 1996 Ηλιούπολη,1981 Ολυμπία, 1990 Σιάτιστα, 2000 Φιλιατρά, Ζάκυνθος, 2002 Φλώρινα, 2005 Λυκαβηττός, 2006 Θέατρο Δόρα Στράτου, Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Στο εξωτερικό: 1977  Ζάγκρεμπ,1978 Γαλλία, 1980 Ιταλία, 1984 Περούντζια,  1986 Τραπάνι Ιταλίας, 1988 Γαλλία,1990 Κασταμονή Τουρκίας, 1991 Ουγγαρία, 1994 Φριγκνάνο Ιταλίας, 1996 Φιλιππούπολη Βουλγαρίας, 1999 Μπρούστιτο Ρουμανίας, 2000 Βάρνα Βουλγαρίας, 2007 Νέστια Βουλγαρίας.

Ο Μ/Φ Όμιλος “Απόλλων” Καρυάς διαθέτει μεγάλο αριθμό αυθεντικών- παραδοσιακών φορεσιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Λευκάδα, Μακεδονία, Ρούμελη, Αιγαίο, Θράκη και Ήπειρο, ενώ η ιματιοθήκη του εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η γιορτή νεανικών χορευτικών τμημάτων πραγματοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Καρυά και συμμετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού με τα νεανικά χορευτικά τους τμήματα. Η εκδήλωση αυτή στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς χορευτές παραδοσιακών χορών, οι οποίοι συμμετέχουν στα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας, να παρουσιάσουν ένα μέρος της δουλειάς τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες από τις χορευτικές τους δράσεις.

Μήνυμα Δ.Σ. Μ/Φ Ομίλου “Απόλλων” Καρυάς

Στα εβδομήντα χρόνια ζωής και αδιάλειπτης προσφοράς  στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ανέπτυξε δραστηριότητες σε διάφορους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς τομείς, υπηρετώντας με υποδειγματική συνέπεια την πολυδιάστατη παρουσία των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.

Κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόλογο έργο κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συγχωριανών και εξασφαλίζοντας την συνεργασία των νέων. Η οργάνωσή, η αρτιότητα των χορευτών του και η υλική του υποδομή σε παραδοσιακές στολές το κατατάσσει στα δυναμικότερα πολιτιστικά σωματεία της χώρας.

Οι εκδηλώσεις που πρωτοστατεί, κοσμούνται από ολοκληρωμένες παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και χορών από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά δρώμενα.  « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»  είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (Δ.Ο.Λ.Τ.).

 

Απόλλων Καρυάς, ορεινή Λευκάδα, πολιτιστικός σύλλογος, χωριάτικος γάμος, 

Video

Contact Information

Phone
Zip/Post Code
Καρυά Λευκάδας 310 80
Social Info

Author Info

Βαγγέλης Σταύρακας

Member since 6 μήνες ago
View Profile

Contact Listings Owner Form

Απόλλων Καρυάς 0 reviews

Write Your Review

There are no reviews yet.

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τοποθεσίες