Ο ιστότοπος και ταξιδιωτιικός οδηγός mykarya.gr δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των τοποθεσιών και των δραστηριοτήτων στο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, την Καρυά.

Section Title

Report Abuse

Λαογραφικό μουσείο
0 0 Reviews
Popular

Λαογραφικό Μουσείο

Λαογραφικό Μουσείο "Μαρία Κουτσοχέρω"

Στην Καρυά, 14 χλμ. δυτικά της χώρας, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο "Μαρία Κουτσοχέρω". Στεγάζεται σε παραδοσιακό αγροτικό κτήριο του 1890 που υπήρξε κατοικία της οικογένειας Κατωπόδη. 

Λαογραφικό Μουσείο

Το 1912, στέγασε την Σχολή Κεντητικής Τέχνης που ιδρύθηκε με μεσολάβηση της βασίλισσας Σοφίας. Στη Σχολή δίδασκε η Μαρία Σταύρακα «η Κουτσοχέρω» (μέχρι το θάνατο της το 1948). 

Το Λαογραφικό Μουσείο συστάθηκε με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Κατωπόδη, χοροδιδάσκαλου του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Καρυάς «ο Απόλλων», ο οποίος έδωσε στο Μουσείο το όνομα της Μαρίας της Κουτσοχέρω, της δασκάλας της μητέρας του.

Η Μαρία Σταύρακα ονομάστηκε «Κουτσοχέρω» μετά από την απώλεια του δεξιού της χεριού. Παρ' όλη την αναπηρία της συνέχισε να κεντάει με το αριστερό της μόνο χέρι και κατέληξε να διδάσκει την κεντητική τέχνη καθιερώνοντας μια ιδιότυπη τεχνική, αυτή της «καρσανικής» βελονιάς.

Στο Μουσείο, που ιδρύθηκε με στόχο την διατήρηση της λαϊκής τέχνης της Λευκάδας, αναπαρίστανται το εσωτερικό του λευκαδίτικου σπιτιού, η τέχνη του αργαλειού, η κεντητική τέχνη και εκτίθεται πλήθος αντικειμένων και σκευών καθημερινής χρήσης.

 

Λαογραφικό Μουσείο, 

 

Contact Information

Phone
Phone 2
Zip/Post Code
Καρυά Λευκάδας 310 80
Social Info

Author Info

Βαγγέλης Σταύρακας

Member since 6 μήνες ago
View Profile

Contact Listings Owner Form

Λαογραφικό Μουσείο 0 reviews

Write Your Review

There are no reviews yet.

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τοποθεσίες